Život cestovatele

8. 3. 2025

Michaela Hanelová

Evropa

Jsem letuška a v letadle bych nikdy nepila tento nápoj. Lidé to netuší, ale je to nechutné

Nikdy by mě nenapadlo, že budu jednou sedět u počítače a psát o tom, proč jako letuška odmítám pít kávu na palubě letadla. Že budu vzpomínat na tu hrůzu, když jsem se dozvěděla, odkud bereme vodu na tu kávu. A že budu mít potřebu varovat každého cestujícího, který si ji objedná. A přesto – tady jsem.

Foto: Freepik

Začalo to před pěti lety. Nastoupila jsem jako letuška u jedné z velkých leteckých společností. Byla jsem nadšená, plná očekávání a těšila se na dobrodružství, která mě čekají. Létání do exotických destinací, poznávání nových kultur, setkávání se zajímavými lidmi – to všechno mě lákalo.

První měsíce byly jako sen. Létala jsem do Paříže, Říma, Barcelony. Učila jsem se, jak zvládat turbulence s úsměvem, jak uklidnit nervózní cestující, jak elegantně servírovat nápoje i v momentech, kdy letadlo poskakuje jako splašený kůň.

Kolegové mi prozradili, co nikdy nepít v letadle

A pak přišel ten den. Dlouhý noční let z New Yorku do Prahy. Byla jsem unavená, nevyspalá a zoufale jsem potřebovala kofein. Normálně jsem si vždycky brala kávu z letiště, ale tentokrát jsem to nestihla. A tak jsem udělala to, co jsem viděla dělat některé kolegy – uvařila jsem si kávu přímo na palubě.

„To bych nedělala,“ řekl mi jeden ze starších kolegů, když mě viděl s hrnkem v ruce. „Proč ne?" zeptala jsem se překvapeně. Podíval se kolem, aby se ujistil, že nás nikdo neposlouchá, a pak ztišil hlas. „Víš, odkud bereme vodu na tu kávu? Z nádrží v letadle. A víš, jak často se ty nádrže čistí? Prakticky nikdy, pokud se nerozbijí.“ Zasmála jsem se. Myslela jsem, že žertuje, že mě jako nováčku jen zkouší vyděsit. Vypila jsem svou kávu a pokračovala v práci.

O šest hodin později jsem ležela schoulená na podlaze hotelové koupelny, zvracela a přísahala, že už nikdy, NIKDY nebudu pít kávu nebo čaj připravené na palubě letadla. Od té doby uplynulo pět let. Pět let, během kterých jsem se dozvěděla mnohem víc o tom, co se děje za oponou leteckého průmyslu. A můžu vám s jistotou říct – káva a čaj připravované na palubě letadla jsou nápoje, které by si žádný informovaný člověk nikdy neobjednal.

Foto: Freepik

Nikdo mi to nevěří, ale je to nechutné

Proč? Protože voda, ze které se připravují, pochází z nádrží v letadle. Nádrží, které se čistí jen zřídka, pokud se nerozbijí. Podle studie z roku 2019, kterou provedlo Hunter College NYC Food Policy Center, většina velkých leteckých společností nedosahuje ani minimálních standardů pro kvalitu vody. Některé aerolinky jako JetBlue a Spirit Airlines měly dokonce nejhorší hodnocení ze všech.

A to není všechno. Kávové konvice a čajníky se také nečistí často. Někdy se dokonce vylévají do toalet, aby se zabránilo rozlití. Představte si to – voda z toalety se dostává zpět do kávovaru. To je něco, co vám nikdo neřekne, když si objednáte kávu na palubě.

Jeden z mých kolegů, který dříve pracoval v údržbě letadel, mi prozradil další nechutný detail. „Víš, jak se čistí ty kávové konvice?" zeptal se mě. „Vylévají se do toalet. A když vyléváš něco do toalety, vždycky dojde k určitému 'rozstřiku' – mikroskopickým kapičkám, které se dostanou zpět do konvice. A ta se pak bez pořádného umytí vrátí zpět do kávovaru." Od té doby piju na palubě jen nápoje v plechovkách nebo lahvích. Vodu, Colu, džus – cokoliv, co bylo bezpečně zabaleno ještě před tím, než se dostalo na palubu letadla.

Lidé to netuší, ale je to naprosto nechutné

A nejsem sama. Většina mých kolegů dělá totéž. Když vidíte letušku s hrnkem kávy, můžete si být jisti, že si ji přinesla z letiště, ne že si ji připravila na palubě. Samozřejmě, ne všichni moji kolegové se mnou souhlasí. Někteří pijí palubní kávu celý život a tvrdí, že jim nikdy nic nebylo. Jiní argumentují tím, že letecké společnosti mají přísné hygienické standardy a že voda se pravidelně testuje.

A možná mají pravdu. Možná jsem jen paranoidní. Možná jsem měla jen smůlu a moje nevolnost byla způsobena něčím jiným než kávou z letadla. Ale proč riskovat? Proč si dobrovolně dát nápoj, o kterém existují důvodné pochybnosti? Zvlášť když je tak snadné si koupit kávu na letišti nebo si vzít s sebou lahev vody.

Takže až příště poletíte a letuška se vás zeptá, co si dáte k pití, vzpomeňte si na mě. Vzpomeňte si na ty nádrže s vodou, na kávové konvice vylévané do toalet, na bakterie, které mohou přežívat v systému. A objednejte si Colu. Nebo vodu v lahvi. Nebo pivo, víno, džus – cokoliv, co přichází v uzavřeném obalu.

Protože věřte mi – to poslední, co chcete na své dovolené nebo pracovní cestě, je trávit čas schoulení na podlaze hotelové koupelny, přísahat, že už nikdy nebudete pít kávu, a litovat, že jste si nedali na tu zatracenou letušku, která vás varovala.

Nikdo vám to neřekne, ale už to nedělejte

A pokud se ptáte, proč o tom letecké společnosti nemluví otevřeně? Proč nás neinstruují, abychom cestujícím říkali pravdu? Odpověď je jednoduchá – peníze. Horké nápoje jsou levné, snadno se připravují a cestující je očekávají. Představte si poprask, kdyby letecká společnost přiznala, že voda v jejich letadlech může být kontaminovaná.

Takže příště, až poletíte a dostanete chuť na kávu nebo čaj, vzpomeňte si na mě. Na letušku, která se naučila své lekce tím nejhorším možným způsobem. A která vám teď radí – držte se nápojů v plechovkách a lahvích. Vaše žaludky vám poděkují.

A pokud už si musíte dát kávu nebo čaj, kupte si je na letišti před nástupem do letadla. Možná budou dražší, ale věřte mi – to zdraví, které si uchováte, za to stojí.

Protože některé věci jsou prostě k nezaplacení. A klidný žaludek během letu je jednou z nich.

Kam dál

Předchozí

Následující