
Jsem letuška a v letadle bych nikdy nepila tento nápoj. Lidé to netuší, ale je to nechutné
Nikdy by mě nenapadlo, že budu jednou sedět u počítače a psát o tom, proč jako letuška odmítám pít kávu na palubě letadla. Že budu vzpomínat na tu hrůzu, když jsem se dozvěděla, odkud bereme vodu na tu kávu. A že budu mít potřebu varovat každého cestujícího, který si ji objedná. A přesto – tady jsem.
Foto: Freepik
Začalo to před pěti lety. Nastoupila jsem jako letuška u jedné z velkých leteckých společností. Byla jsem nadšená, plná očekávání a těšila se na dobrodružství, která mě čekají. Létání do exotických destinací, poznávání nových kultur, setkávání se zajímavými lidmi – to všechno mě lákalo.
První měsíce byly jako sen. Létala jsem do Paříže, Říma, Barcelony. Učila jsem se, jak zvládat turbulence s úsměvem, jak uklidnit nervózní cestující, jak elegantně servírovat nápoje i v momentech, kdy letadlo poskakuje jako splašený kůň.
Kolegové mi prozradili, co nikdy nepít v letadle
A pak přišel ten den. Dlouhý noční let z New Yorku do Prahy. Byla jsem unavená, nevyspalá a zoufale jsem potřebovala kofein. Normálně jsem si vždycky brala kávu z letiště, ale tentokrát jsem to nestihla. A tak jsem udělala to, co jsem viděla dělat některé kolegy – uvařila jsem si kávu přímo na palubě.
„To bych nedělala,“ řekl mi jeden ze starších kolegů, když mě viděl s hrnkem v ruce. „Proč ne?" zeptala jsem se překvapeně. Podíval se kolem, aby se ujistil, že nás nikdo neposlouchá, a pak ztišil hlas. „Víš, odkud bereme vodu na tu kávu? Z nádrží v letadle. A víš, jak často se ty nádrže čistí? Prakticky nikdy, pokud se nerozbijí.“ Zasmála jsem se. Myslela jsem, že žertuje, že mě jako nováčku jen zkouší vyděsit. Vypila jsem svou kávu a pokračovala v práci.
O šest hodin později jsem ležela schoulená na podlaze hotelové koupelny, zvracela a přísahala, že už nikdy, NIKDY nebudu pít kávu nebo čaj připravené na palubě letadla. Od té doby uplynulo pět let. Pět let, během kterých jsem se dozvěděla mnohem víc o tom, co se děje za oponou leteckého průmyslu. A můžu vám s jistotou říct – káva a čaj připravované na palubě letadla jsou nápoje, které by si žádný informovaný člověk nikdy neobjednal.

Nikdo mi to nevěří, ale je to nechutné
Proč? Protože voda, ze které se připravují, pochází z nádrží v letadle. Nádrží, které se čistí jen zřídka, pokud se nerozbijí. Podle studie z roku 2019, kterou provedlo Hunter College NYC Food Policy Center, většina velkých leteckých společností nedosahuje ani minimálních standardů pro kvalitu vody. Některé aerolinky jako JetBlue a Spirit Airlines měly dokonce nejhorší hodnocení ze všech.
A to není všechno. Kávové konvice a čajníky se také nečistí často. Někdy se dokonce vylévají do toalet, aby se zabránilo rozlití. Představte si to – voda z toalety se dostává zpět do kávovaru. To je něco, co vám nikdo neřekne, když si objednáte kávu na palubě.
Jeden z mých kolegů, který dříve pracoval v údržbě letadel, mi prozradil další nechutný detail. „Víš, jak se čistí ty kávové konvice?" zeptal se mě. „Vylévají se do toalet. A když vyléváš něco do toalety, vždycky dojde k určitému 'rozstřiku' – mikroskopickým kapičkám, které se dostanou zpět do konvice. A ta se pak bez pořádného umytí vrátí zpět do kávovaru." Od té doby piju na palubě jen nápoje v plechovkách nebo lahvích. Vodu, Colu, džus – cokoliv, co bylo bezpečně zabaleno ještě před tím, než se dostalo na palubu letadla.
Lidé to netuší, ale je to naprosto nechutné
A nejsem sama. Většina mých kolegů dělá totéž. Když vidíte letušku s hrnkem kávy, můžete si být jisti, že si ji přinesla z letiště, ne že si ji připravila na palubě. Samozřejmě, ne všichni moji kolegové se mnou souhlasí. Někteří pijí palubní kávu celý život a tvrdí, že jim nikdy nic nebylo. Jiní argumentují tím, že letecké společnosti mají přísné hygienické standardy a že voda se pravidelně testuje.
A možná mají pravdu. Možná jsem jen paranoidní. Možná jsem měla jen smůlu a moje nevolnost byla způsobena něčím jiným než kávou z letadla. Ale proč riskovat? Proč si dobrovolně dát nápoj, o kterém existují důvodné pochybnosti? Zvlášť když je tak snadné si koupit kávu na letišti nebo si vzít s sebou lahev vody.
Takže až příště poletíte a letuška se vás zeptá, co si dáte k pití, vzpomeňte si na mě. Vzpomeňte si na ty nádrže s vodou, na kávové konvice vylévané do toalet, na bakterie, které mohou přežívat v systému. A objednejte si Colu. Nebo vodu v lahvi. Nebo pivo, víno, džus – cokoliv, co přichází v uzavřeném obalu.
Protože věřte mi – to poslední, co chcete na své dovolené nebo pracovní cestě, je trávit čas schoulení na podlaze hotelové koupelny, přísahat, že už nikdy nebudete pít kávu, a litovat, že jste si nedali na tu zatracenou letušku, která vás varovala.
Nikdo vám to neřekne, ale už to nedělejte
A pokud se ptáte, proč o tom letecké společnosti nemluví otevřeně? Proč nás neinstruují, abychom cestujícím říkali pravdu? Odpověď je jednoduchá – peníze. Horké nápoje jsou levné, snadno se připravují a cestující je očekávají. Představte si poprask, kdyby letecká společnost přiznala, že voda v jejich letadlech může být kontaminovaná.
Takže příště, až poletíte a dostanete chuť na kávu nebo čaj, vzpomeňte si na mě. Na letušku, která se naučila své lekce tím nejhorším možným způsobem. A která vám teď radí – držte se nápojů v plechovkách a lahvích. Vaše žaludky vám poděkují.
A pokud už si musíte dát kávu nebo čaj, kupte si je na letišti před nástupem do letadla. Možná budou dražší, ale věřte mi – to zdraví, které si uchováte, za to stojí.
Protože některé věci jsou prostě k nezaplacení. A klidný žaludek během letu je jednou z nich.
Mohlo by vás zajímat

Dovolená jako u moře: Valašský Balaton nabízí průzračnou vodu a písčité pláže
Miliardová chyba American Airlines: Muž létal 21 let první třídou zdarma a způsobil aerolinii neskutečnou ztrátu

Půl hodiny od Prahy leží zapomenutý historický klenot. Češi ho neustále přehlíží, ale turisté ho milují
