Život cestovatele

23. 3. 2025

Michaela Hanelová

Česká republika

Tohle jídlo bych si v Řecku nikdy nedala! Turisté platí za to, co by místní nikdy nesnědli

Představte si místo, kde každé sousto vypráví příběh staletí. Kde vůně a chutě tančí na jazyku symfonii tradic a čerstvosti. Existuje destinace, která dokáže oslovit všechny vaše smysly a přenést vás do světa autentických požitků?

Foto: Freepik

Objevte s námi tajemství, které se skrývá za zdánlivě jednoduchými pokrmy. Místo, kde kvalita vítězí nad kvantitou a kde pravé poklady čekají na ty, kteří se nebojí vydat mimo vyšlapané turistické cesty. Co když vám řekneme, že to, co jste dosud považovali za tradiční, je jen špičkou ledovce? Připravte se na kulinářské dobrodružství, které změní váš pohled na to, co znamená opravdová chuť a tradice.

Řecko je známé svou bohatou gastronomií, čerstvými surovinami a jednoduchými, ale dokonale vyváženými chutěmi. Skutečné řecké jídlo je o kvalitě, ne o kvantitě, a rozhodně ne o turistických pastech, které se vydávají za tradiční řeckou kuchyni.

Turisté platí za jídlo, které by místní nikdy nejedli

Kolikrát jsem už slyšela větu: „Dejte si musaku, souvlaki a pořádný řecký salát, to je to pravé řecké jídlo!“ A pak vidím turistu, který si s nadšením objedná něco, co by si žádný Řek nikdy nedal. Smutné je, že často vůbec netuší, že platí za něco, co je jen pozlátkem pro cizince. Jednou jsem seděla v malé taverně na ostrově Kréta a sledovala skupinu turistů, jak si nadšeně objednávají tradiční řecké menu.

Tedy smažený sýr saganaki, tzatziki, obrovský talíř souvlaki s hranolkami a na závěr baklavu plnou medu. Klasický scénář. Přitom kdybyste se podívali na stůl vedle, kde seděli místní, viděli byste něco úplně jiného. Místní jedí jednoduchá jídla – grilovanou rybu, čerstvou zeleninu, fazole, olivy, domácí chleba. Nic přehnaného, nic příliš mastného.

A pak jsou tu restaurace, které se zaměřují přímo na turisty. Všechno je velké, přehnaně kořeněné, zalité olejem. Často jsou to jídla, která Řekové jedí jen výjimečně nebo vůbec. Například gyros – ano, milovaný pokrm turistů. Místní si ho občas dají, ale rozhodně ne v podobě obrovských porcí s tunou hranolků. A už vůbec ne každý den.

Foto: Freepik

Vše je pouhá taktika na turisty

Další velký omyl? Řecký salát s fůrou ingrediencí. Ten pravý, tradiční, obsahuje jen pár věcí: rajčata, okurky, olivy, kousek sýra feta, olivový olej. Žádný ledový salát, žádné dresinky. To je vynález turistických restaurací, kde platí pravidlo: čím víc ingrediencí, tím lepší jídlo – alespoň podle cizinců. Největší past jsou ale „tradiční“ dezerty. Baklava je extrémně sladká a těžká, něco, co si místní dávají zřídka. A už vůbec ne v létě.

Na stolech Řeků spíš uvidíte jogurt s medem a ořechy nebo kousek sezónního ovoce. Je to lehčí, osvěžující a hlavně přirozené. Co si tedy dát v Řecku, pokud chcete jíst jako místní? Zapomeňte na turistické pasti. Vybírejte jídla, která jsou jednoduchá a čerstvá. Hledejte malé taverny, kde nevisí obří cedule s nápisem tradiční řecké menu. Sledujte, kde jedí místní, a inspirujte se.

Zkuste dakos – krétský chléb se sýrem a rajčaty, objednejte si pečené lilky, fazolový salát nebo lahodné mořské plody. Budete překvapeni, jak moc se to liší od toho, co je nabízeno turistům. Řecko je gastronomický ráj, ale je potřeba umět číst mezi řádky. Skutečné řecké jídlo nepoznáte podle obrázků v jídelním lístku, ale podle chutí, které jsou jednoduché, ale naprosto dokonalé. A pokud vás někde lákají na pravou řeckou hostinu se vším možným, mějte se na pozoru. Místní by si to nejspíš nikdy neobjednali.

Kam dál

Předchozí

Následující