
Otestovali jsme vyhlášenou restauraci v centru Plzně. Nečekané překvapení přišlo hned po příchodu
Vyrazit na oběd do centra Plzně v sobotu přes oběd je vždy tak trochu sázka. Neví se, jestli bude plno, nebo prázdno, jestli se podaří najít klidné místo, nebo to bude spíš o kompromisu. Tentokrát jsme se rozhodli pro restauraci Dolce Vita v Prešovské ulici – jen pár kroků od náměstí Republiky. A ačkoli jsme šli tak trochu naslepo, nakonec z toho byl zážitek, který stál za to.
Foto: redakce
Restaurace se nachází ve vnitřním dvoře a už samotný průchod podloubím má něco do sebe. Člověk najednou vklouzne do jiného světa – z rušného centra se ocitne v tichém dvorku s krásnou letní zahrádkou, upravenou a plnou zeleně. Už teď bylo jasné, že až bude o pár stupňů víc, bude tohle místo ideální na letní večeři pod širým nebem. Uvnitř restaurace na nás čekalo příjemné překvapení. Interiér je vzdušný, elegantní, s vysokými klenbami, decentní výzdobou a přirozeným světlem.
Na stolech kytičky, stěny zdobí obrazy a celý prostor působí klidně a stylově, aniž by se tvářil přehnaně honosně. Obsluha přišla hned po usazení, přinesla jídelní lístek a dala nám dostatek času na výběr. A to opravdu oceňujeme – žádný spěch, žádný nátlak, jen vstřícnost. Menší zklamání ale přišlo právě u jídelního lístku. Sice nabídka byla bohatá – od pizz, těstovin až po ryby a masové speciality – ale samotné menu už něco zažilo. Listy byly pomačkané, v některých částech potrhané, a dokonce se opakovaly nebo byly špatně seřazené. Je to drobnost, ale vzhledem k jinak velmi vkusnému prostředí to trošku kazilo první dojem. Člověk by možná čekal, že v tak krásném interiéru dostane do ruky něco reprezentativnějšího.
Restaurace, která je mezi lidmi vyhlášená
Z jídelníčku jsme si nakonec vybrali dvě jídla – kuřecí ragú se žampiony a smetanovou omáčkou s domácími hranolky, a poté grilovaného lososa na bylinkovém másle, opět s hranolkami. Jídla dorazila zhruba za dvacet minut, což je na sobotu v centru velmi solidní čas. A musíme říct, že jak chuťově, tak vizuálně byla jídla bez chyby. Kuřecí maso bylo měkké, omáčka jemná, ale dobře dochucená, žampiony čerstvé a ne rozvařené.

Restaurace Dolce Vita v Plzni je moje srdeční záležitost. Chodíme sem s rodinou už dobrých pět let a nikdy nás nezklamala. Mám to místo ráda i pro pracovní schůzky – ten klidný, elegantní interiér s fotkami italské riviéry vytváří příjemnou atmosféru, kde se dobře jedná. Obsluha je vždycky profesionální, ale přitom neformální a přátelská. A to jídlo! Jejich domácí těstoviny jsou jedny z nejlepších, co jsem kdy ochutnala – carbonara je tak krémová, jak má být, a jejich lasagne bolognese jsou tak vydatné, že je nikdy nedojím. Manžel zase nedá dopustit na jejich pizzu – těsto tenké, okraje krásně nadýchané a suroviny vždy čerstvé. Pro děti tu mají speciální menu, takže i naši nejmenší gurmáni jsou vždy spokojení. A ten tiramisu na závěr! Je to malý kousek Itálie přímo v centru Plzně. Ať už potřebujete probrat důležitý kontrakt nebo jen strávit příjemný večer s rodinou, Dolce Vita nikdy nezklame
Hranolky byly jasně domácí – silnější, křupavé zvenčí a měkké uvnitř, bez přepáleného oleje. Losos byl krásně propečený, máslo s bylinkami mu dodávalo přesně tu chuť, jakou člověk od takového jídla čeká. Během jídla se několikrát přišel číšník ujistit, že je všechno v pořádku, a bylo vidět, že personál má zájem. Nepůsobili dotěrně, ale mile a profesionálně. Po hlavním chodu jsme si dali ještě kávu a tiramisu.

Dezert a káva jako třešnička na dortu
Tiramisu bylo vláčné, nasáklé silnou kávou, s jemným mascarpone krémem – jen kakaa na vrchu bylo možná trochu víc, než by někomu mohlo vyhovovat, ale celkový dojem rozhodně nezkazilo. Cenově se jídla pohybují zhruba od 150 do 300 korun, podle výběru, dezerty a kávy kolem 60–100 Kč. Na restauraci v centru města, jen pár kroků od hlavního plzeňského náměstí, je to stále v normě. Celkový dojem? Dolce Vita nás mile překvapila.
Včera jsem sem vzala důležitého klienta na oběd a opět to byla trefa do černého. Jejich risotto ai funghi porcini je naprosto božské, klient byl nadšený a smlouvu jsme uzavřeli ještě před dezertem! Náš číšník Marco si pamatuje, co pijeme, a vždy nám doporučí skvělé víno k jídlu. Minulý měsíc jsme zde oslavili narozeniny našeho syna - připravili mu speciální dort, který nebyl na menu, a celý personál mu přišel zazpívat. Ty slzy štěstí v jeho očích byly k nezaplacení! Ceny jsou vzhledem ke kvalitě více než přijatelné, a to prosím mluvíme o restauraci, kde šéfkuchař pochází přímo z Toskánska a suroviny si nechávají dovážet z Itálie. Pokud jste v Plzni a ještě jste Dolce Vitu nenavštívili, děláte obrovskou chybu!
Až na drobný detail v podobě unaveného jídelního lístku jsme nenašli jediný důvod ke kritice. Krásné prostředí, rychlá a milá obsluha, chutné jídlo a tichá atmosféra. Pokud si chce někdo udělat hezký oběd v centru Plzně a vyhnout se přelidněným podnikům s hlukem a spěchem, tohle je velmi dobrá volba. Doporučujeme ale rezervaci předem – ačkoli při našem příchodu bylo téměř prázdno, není těžké si představit, že hlavně v teplejších dnech bude dvorek obsazený až po okraj.