Život cestovatele

28. 2. 2025

Jan Hrdlička

Česká republika

Turisté objevili zapomenuté recepty našich babiček. Češi je vůbec neznají

V kuchyních našich babiček se skrývá skutečný poklad české a moravské kulinářské tradice. Mnohé z těchto receptů byly po generace předávány z matky na dceru, ale moderní doba způsobila, že některé z nich postupně upadly v zapomnění.

Foto: Wikimedia Commons

Staročeská kuchyně nabízí pokrmy plné vůní, tradic a poctivé práce, které dokázaly nasytit celou rodin i bez použití masa nebo drahých surovin. Naše prababičky dokázaly připravit chutná jídla z toho, co vypěstovaly na zahradě nebo co bylo zrovna po ruce.

Jedním z takových pokrmů jsou například bosáky, speciální knedlíky kombinující vařené a syrové brambory, které dnes už málokdo umí připravit. V moravských domácnostech se často vařila jednoduchá, ale vydatná jídla, která dodávala sílu po náročné práci na poli.

Brambory jako základ každého jídla

Brambory byly základem mnoha tradičních receptů a používaly se doslova na milión způsobů - vařené, šťouchané, pečené nebo smažené. Mezi zapomenutými recepty našich babiček najdeme i takové, které mohou překvapit svou jednoduchostí a zároveň neuvěřitelnou chutí. Mnoho z těchto venkovských jídel má navíc výhodu, že jsou připravena ze základních a dostupných surovin.

Tradiční česká kuchyně ukrývá recepty, které pomalu upadají v zapomnění. Tyto kulinářské skvosty, předávané z generace na generaci, představují důležitou součást našeho kulturního dědictví.

Foto: Wikimedia Commons

Babiččiny recepty: více než jen jídlo

Naše babičky dokázaly připravit chutná jídla i z těch nejjednodušších surovin. Staročeská kuchyně je plná poctivých receptů, které využívaly vše, co bylo k dispozici.

Bramboráky představují ukázku geniality tradičních postupů. Připravovaly se z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a soli. Na pánvi se pekly do křupava a podávaly se s kysaným zelím nebo povidly - jednoduché, ale nesmírně syté jídlo!

Bez masa dokázaly naše babičky nakrmit celou rodinu. Výživné polévky plné zeleniny, luštěnin a bylin byly základem každodenního stravování. Důležitou složkou tradičních receptů byly také sezónní ingredience. Houby, lesní plody a zahradní zelenina se objevovaly na talířích podle ročních období.

Foto: Wikimedia Commons

Z regionů na stůl: Moravské a české speciality

Každý region České republiky se pyšní vlastními kulinářskými poklady. Valašsko nabízí například obkázanicu - zapomenutý recept připravovaný z mletého vepřového masa, pohanky a krup.

Moravská kuchyně vyniká svou bohatostí a rozmanitostí. Typická jsou dušená masa, omáčky a přílohy z obilnin. Některé speciality jako moravský vrabec nebo uzené maso s křenovou omáčkou jsou stále oblíbené.

Česká kuchyně v užším slova smyslu se vyznačuje vydatnými polévkami, dušenými masy v omáčkách a knedlíky. Tyto pokrmy patří mezi zapomenuté recepty našich babiček, které jsou plné vůní a tradic. V každém kraji najdeme jedinečné kombinace ingrediencí a postupů, které odrážejí místní dostupnost surovin a historický vývoj.

Poznejte chuť pravé české tradice

České a moravské kuchyně nabízejí pokrmy plné chutí, které přetrvaly generace. Tradiční recepty našich babiček vycházejí z dostupných surovin a jednoduchých postupů, ale výsledek je vždy působivý a sytý.

Bramborák patří mezi nejoblíbenější jídla české kuchyně. Tento křupavý pokrm z nastrouhaných brambor, česneku a majoránky se skvěle hodí jako hlavní jídlo nebo příloha. Naši předkové dokázali z brambor připravit nepřeberné množství pokrmů.

Halušky představují poklad moravsko-slovenského pomezí. Tyto malé noky z bramborového těsta se servírují se zelím a slaninou nebo jen tak s tvarohem a máslem. Jsou ideálním příkladem prostého jídla, které dokáže dokonale zasytit.

Škubánky s mákem ukazují, jak si naše babičky dokázaly poradit i s málem. Uvařené brambory se rozmačkají, smíchají s hrubou moukou a vytvarují. Navrch přijde mletý mák s cukrem a přelije se rozpuštěným máslem.

Foto: Wikimedia Commons

Omáčky a přílohy: Jednoduchost a plnost chuti

Houbová omáčka patří mezi klenoty české kuchyně. Připravovala se z hříbků, smetany a másla, dochucená jen solí a pepřem. S nadýchaným houskovým knedlíkem vytváří kombinaci, která potěší každého milovníka tradiční kuchyně.

Kysané zelí není jen příloha, ale i důležitý zdroj vitamínů v zimních měsících. Naše babičky ho připravovaly na podzim a díky fermentaci vydrželo celou zimu. Servíruje se teplé, dušené s cibulkou a kmínem.

Sladké tečky osvěžující české stravy

Pařené buchty patří mezi nejoblíbenější sladké pokrmy české kuchyně. Nadýchané těsto plněné povidly, tvarohem nebo mákem potěší v každém ročním období. České buchty tradičně voněly v neděli z kuchyní našich babiček a staly se symbolem pohostinnosti.

Mák hraje v českých moučnících důležitou roli. Kromě již zmíněných škubánků se používá do buchet, koláčů i závinů. Česká republika patří mezi největší pěstitele máku na světě a naše babičky uměly tuto surovinu dokonale využít.

Staročeská kuchyně ukazuje umění našich předků pracovat s jednoduchými surovinami. Z mouky, vajec, mléka a ovoce dokázaly vytvořit lahodné moučníky, které dodnes připravujeme podle jejich receptů.

Kam dál

Předchozí

Následující