Život cestovatele

22. 4. 2025

Michaela Hanelová

Česká republika

Z pultů potichu mizí oblíbená česká pochoutka. Za pár měsíců po ní zbude jen vzpomínka

Zdražování potravin už se netýká jen masa nebo vajec. Teď se do hledáčku dostaly i pochoutky, které dřív patřily k běžné součásti domácností – jako pistácie nebo kešu ořechy.

Foto: Freepik

Před pár lety si je lidé kupovali po hrstech jako mlsání k televizi. Dnes se na cenovkách u pistácií objevují částky, které spíš připomínají šperky než oříšky. V některých obchodech se cena vyšplhala na 1200 korun za kilogram. A podle odborníků bude hůř. Za prudkým zdražením pistácií nestojí ani inflace, ani obchodní řetězce.

Skutečným důvodem je podle serveru TN.cz nečekaný přírodní problém – silný vítr v Íránu, který poškodil plodiny přímo během opylování. A protože Írán je jedním z hlavních světových producentů pistácií, chybějící úroda se promítla okamžitě. Cena pistácií vzrostla během pár týdnů skoro o třetinu. Někteří zákazníci se ptají, jestli jde o chybu. Bohužel nejde.

Někteří prodejci už spekulují, že u vysoce kvalitních pistácií by se mohla cena přiblížit i dvěma tisícům za kilogram. A právě proto se začínají objevovat informace o tom, že se tento druh oříšků bude prodávat i formou uzavřených nabídek nebo aukcí – především mezi restauracemi, cukrárnami a výrobci delikates. Ale pistácie nejsou jediným produktem, který trpí nedostatkem nebo rapidním růstem cen. Podobný scénář zažívají i další oblíbené pochoutky Čechů.

Kešu ořechy a mandle jako luxusní zboží

Kešu ořechy, které si lidé oblíbili do salátů i zdravého pečení, zdražily v některých prodejnách meziročně až o 45 %. Důvodem je složitá logistika a nedostatek pracovních sil v zemích, kde se kešu ručně loupou – především v Indii a Vietnamu. Mandle zase doplácí na sucha v Kalifornii, která dlouhodobě snižují úrodu. Pokud se situace nezmění, mohou se i mandle stát zbožím „na příděl“ – ne doslova, ale rozhodně cenově.

Je to jako kdyby Itálii zasáhla nemoc olivovníků. Všichni na světě by to pocítili, říká obchodník s potravinami Tomáš Brabec, který provozuje síť specializovaných prodejen s ořechy a sušeným ovocem.

Není to tak dávno, co se objevily první informace o tom, že by se mohl zkomplikovat i dovoz kvalitní kávy. Klimatické změny a politické nestability v Latinské Americe dopadají na farmáře i export. V některých regionech se produkce kávy snížila až o 30 %. A čokoláda? Ta podle expertů z odvětví čelí nejhorší krizi za poslední roky. Cena kakaových bobů vzrostla na rekordní úroveň a zpracovatelé hlásí, že pokud se situace nezlepší, bude čokoláda buď méně kvalitní, nebo výrazně dražší.

Pistácie postupem času zdražují a stávají se symbolem luxusu. Foto: Freepik

Lidé už šetří i na mlsání

Zdražování oříšků i dalších delikates přimělo Čechy měnit nákupní návyky. Mnozí místo pistácií volí slunečnicová semínka nebo klasické arašídy. Ale jak říká majitelka menšího obchodu v Plzni, dřív si lidé kupovali pistácie na oslavu nebo jen tak. Teď je to už spíš na objednávku. A někdy se ptají i na splátky, když chtějí kilo.

Lidé si zvykli, že mají plné regály. Ale to je iluze. Už nejsme v éře přebytku. Co se dnes děje s pistáciemi, kešu nebo čokoládou, není výjimka. Je to předzvěst nového normálu, říká ekonomka Kristýna Tůmová.

Sběratelskou a prestižní hodnotu některých potravin dokazuje i nový trend: luxusní balení s certifikací původu, kde si zákazník nekupuje jen chuť, ale i příběh. To je i případ pistácií – existují edice, které jsou balené v dřevěných krabičkách, s mapkou místa sklizně a pečetí. Zdražování je součástí reality, ale u některých produktů začíná být symbolické. Kupujeme si víc než jen jídlo – kupujeme si vzpomínku, pocit výjimečnosti, návrat k něčemu, co dřív bylo běžné a dnes je luxus.

A tak zatímco někdo nakupuje pistácie po hrstech, jiný si je fotí, než je vůbec otevře. Možná i vy máte doma pochoutku, která má dnes jinou cenu než před rokem. Možná jen ještě nevíte, že právě teď se i jídlo mění v aukční zboží. A co bylo včera samozřejmé, může být zítra výsada.

Kam dál

Předchozí

Následující